ПОЛИТИКА НА КОРИСТЕЊЕ НА „КОЛАЧИЊА“ (COOKIES)

1. Што претставуваат „колачиња“(cookies)?

Колачињата се текстуални датотеки (фајлови), кои се сместуваат во Вашиот компјутер, мобилен телефон или таблет од веб страниците кои ги посетувате на интернет. Овие датотеки можат да бидат прочитани од веб страниците кои ги посетувате и можат да придонесат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб страната. Овие текстуални датотеки можат да се бидат„постојани“ или „привремени“. Постојаните колачиња (cookies) остануваат на Вашиот компјутер и откога ќе го исклучите интернет пребарувачот, додека привремените се бришат кога ќе го затворите интернет пребарувачот. Колачињата (cookies) можат да се користат за повеќе цели, на пример да се запомнат активности или преференци, со цел да се обезбеди индивидуализирана приспособена содржина на веб страницата и да се прикаже историјата на пребарување на истата.

 

2. Зошто користиме „колачиња“?

На www.iliving.mk користиме колачиња:

  • за подобрување на корисничкото искуство
  • за оптимизирање и унапредување на фунционалноста на веб страницата
  • за подобро техничко функционирање на страната
  • за помнење на Вашите преференци како да се прикажува страната
  • за да поменње ан Вашиот избор (дали се согласувате или не) со нашето користење на колачиња на веб страница;
  • за да можеме при Ваша посета на нашата веб страница, да собереме некои податоци од Вашето претходно пребарување (на пример: IP адреса, пребарувана содржинана нашата веб страница, време на посета, од која веб страница сте биле пренасочени).

 

3. Каков вид на „колачиња“ користиме?

www.iliving.mk користи трајни „колачиња“ кои го помнат пребарувањето кога корисникот ќе го исклучи интернет пребарувачот, со цел да се задржи состојбата на корисникот.

 

4.Бришење и контролира на „колачињата“

Информациите поврзани со колачињата не се користат и не можат да се користат за Ваше лично идентификување. Прифаќањето на користење на колачиња не е неопходно потребно за работа на веб страницата, но тие овозможуваат подобро искуство во пребарувањето. Доколку не се согласувате со користењето на „колачињата“ иматеизбор да не дадете согласност, истите може да ги избришете или блокирате, но во тој случај некои карактеристики на оваавеб страницата можеби нема да работат целосно или правилно. Можете да ги избришете сите колачиња кои веќе се наоѓаат на Вашиот компјутер и можете да ги нагодите голем дел од интернет пребарувачите за нивно спречување. Доколку го сторите ова, можно е да треба рачно да ги прилагодувате преференциите секој пат кога ја посетувате веб страница, а исто така можно е да не работат некои услуги и функционалности.

 

5. Прифаќање на условите

Вие имате можност да дадете согласност за користење на „колачиња“ или да го одбиете истото. Со користење на „колачињата“ се согласувате со Политиката за користење на колачиња. Потојаното користење на оваа веб страница со следење и на нејзините промени ќе се смета како согласност  со дадените промени. При првото пристапување на странатана www.iliving.mk може да добиете порака која што Ве известува дека користиме колачиња. Со избирање/притискање наопцијата „се согласувам“, со затворање на прозорецот за колачиња или со продолжување на посета и користење на нашата веб страница Вие изречно изјавувате дека сте ја разбрале оваа Политика и се согласувате со употребата на овие датотеки, како што се објаснети во оваа Политика за користење на колачиња, при што може да ги промените подесувањата во Вашиот интернет пребарувач за даги органичите или забраните „колачињата“.